Come quickly, I AM TASTING STARS...!!!

13. prosince 2008 v 17:55 | Amor |  český orgasmus

Z deníčku typické české rodiny: "Mámo, táto, nesmíme zapomenout na Silvestra koupit šampáňo!" A tak se rodinka vypraví do supermarketu pro víno s bublinkami, po kterém je blbě i jejich pejskovi který alkohol vůbec nepije.





Z pohledu šampaňského existují v této zemi tři druhy lidí: první skupina si ho plete se sektem, ta druhá zase nic takového vůbec nepije a pak je ta třetí - nejmenší - která pije pouze víno z oblasti Champagne.



Těm, kdo neřeší, zda si nalijí bublinky typu CO2 není v podstatě pomoci. Druhá skupina má alespoň naději, že si nalijí dobré tiché víno (v mém případě německý ryzlink nebo italské červené Farnese Cinque Autoctoni), pivo anebo tvrdý alkohol dle své chuti (snad nebude pajcovaný, enshallah!).

Pro tu menšinu, která si ujíždí na pravém šampaňském nyní nabízím přehled značek, které mám nejraději a které u nás nabízejí nepřekonatelný poměr cena - výkon.



Všechna šampaňská, která mi chutnají jsou typu brut a poměr cukru v nich nepřevyšuje 15 gramů na litr anebo brut zéro s méně než 3 gramy cukru na litr vína. Zatímco dříve jsem preferoval rosé s co nejvyšším obsahem odrůdy pinot noir, dnes si s chutí dám i blanc de blancs, tedy stoprocentní chardonnay (miluju například "žiletky" typu Larmandier-Bernier bez dozážního likéru). Stejně tak občas dám přednost non-vintage champagne cuvée, tedy mladým vínům smíchaným z různých ročníků před ročníkovými vintages které nebyly produkovány v těch nejlepších letech. U mladých vín jsou samozřejmě nejlepší ta z oblastí Grand Cru a Premier Cru (1er Cru), přičemž úplně nejraději mám šampaňská od malých producentů z vlastních vinic (ti jsou obvykle označováni "recoltant-manipulant" - Tarlant, Larmandier-Bernier nebo Vilmart).

Klasifikace crus je u šampaňského stejně důležitá jako například u tichých vín z Burgundska a je založená zejména na geografii oblasti Champagne.

Nejlepší vína pocházejí z vinic klasifikovaných jako 100% grand crus: Ay, Avize, Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Louvois, Mailly, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay a Verzy.

Premier crus jsou druhé nejcennější vinice s 90-99% body na stupnici crus a k těm nejlepším patří Mareuil-sur-Ay a Tauxieres. Do 90% bodů patří mimo jiné i vinice Chouilly, Avenay, Taissy, Chaméry, Les Mesneux, Pierry, Sacy, Tours-sur-Marne, Bezannes a další.

Většina renomovaných vinařství (Bollinger, Deutz, Perrier Jouet, Drappier nebo Louis Roederer mezi jinými) skupují révu i z vinic která nejsou klasifikována jako Grand nebo Premier Crus, ale svými produkcemi umí správně vyvážit i ta nejlepší vína. Mezi nejznámější oblasti patří Moussy, Épernay, Reims, Allemant, Fontaine-Denis, Bouilly, Crugny, Reuil, Souilieres, Cogny, Prouilly, Saint-Lumier, Chenay, Pouillon, Moslins, Bligny, Chavenay, Poilly, Try, Vassy, Aubilly, Saint-Gilles, Bligny, Urville nebo Laignes.



Například Moet Chandon nebo Dom Pérignon jsou sice světoznámé značky, ale mne osobně neoslní ani varianty vintage, natož non-vintage. Obě firmy (a nejen tyto) totiž produkují ročně miliony lahví a se svým čistě komerčním přístupem ve mne vzbuzují negativní dojem preference kvantity nad kvalitou. U Dom Pérignon je tento pocit o to silnější, že firma produkuje ročníková vína každý rok bez ohledu na kvalitu hroznů. Oproti tomu například Krug se lahvuje pouze v těch nejlepších ročnících.



Radim Bobek (hlavní sommeliér Chamapgne Bar) a Vít Hepnar (hlavní sommeliér Le Terroir)


Hledáte-li ročníková šampaňská za dobrou cenu, kupujte ročníky 1990, 1995 (skvělý zejména na chardonnay), 1996, 1998, 1999 a 2002. Samozřejmě čím starší, tím větší díru do kapsy vám udělají, ale zahodíte-li klíče od vinotéky na dalších 10 až 25 let, zhodnotíte své investice skvělým způsobem. Úplně nejlepší je samozřejmě mít od každého ročníku několik lahví, abyste měli co ochutnávat se stejně postiženými lidmi :o)




Jaká šampaňská jsou tedy z mého subjektivního pohledu a dle výše uvedených kritérií nejlepší a dají se v této zemi (až na výjimky) koupit?


Klasické brut champagne:

Non-vintage (nejlevnější):

- Louis Roederer Brut Premier (62% pinot noir, 8% pinot meunier, 30% chardonnay)
- Drappier Carte D´Or (95% pinot noir, 5% pinot meunier, 5% chardonnay)
- Mailly Brut Réserve Grand Cru (75% pinot noir, 25% chardonnay)
- Gosset Grande Réserve (40% pinot noir, 10% pinot meunier, 50% chardonnay)
- Billecart-Salmon (35% pinot noir, 30% pinot meunier, 35% chardonnay)
- Philipponat Le Reflet (pinot noir degoržovaný v roce 2004, v ČR již nekoupíte!!!)

Poznámka: Záhada hlavolamu jménem Philipponat Le Reflet by teoreticky mohla patřit mezi vintage champagne, ale láhev takto není označena, pouze zmiňuje ročník degoržování 2004 a to znamená, že jako non-vintage předtím víno v lahvi zrálo maximálně 5 let. Zajímavé je, že ani oficiální stránky vinařského domu Le Reflet vůbec nezmiňují...






Nejlepší non-vintage (a taktéž nejdražší):

- Krug Grande Cuvée (55% pinot noir, 20% pinot meunier, 25% chardonnay)

Poznámka: Krug v základu je na českém trhu bezkonkurečně nejlevnější špičkové non-vintage šampaňské. Dražší než Dom Pérignon, ale chuťově mnohem lepší!!!





Vintage:

- Drappier Carte D´Or 1996 a 1998 (90% pinot noir, 3% pinot meunier, 7% chardonnay)
- Drappier Grande Sendrée 1998 a 1999 (55% pinot noir, 45% chardonnay)
- Drappier Millésime Exception 1999 (degoržovaný v roce 2005)
- Drappier Cuvée Du Millénaire - Eclipse Millésime 1993 (uvedený na trh v roce 2000)
- Veuve Cliquot La Grande Dame 1998 (64% pinot noir, 36% chardonnay)
- Henriot Millésimé 1996 (50% pinot noir, 50% chardonnay)
- Perrier Jouet Belle Epoque 1996 (45% pinot noir, 5% pinot meunier, 50% chardonnay)
- Cattier Clos Du Moulin 1995/1996/1998 (50% pinot noir, 50% chardonnay)
- Krug 1989 (47% pinot noir, 24% pinot meunier, 29% chardonnay)

Poznámka: Drappier jsou nejlepší v poměru cena výkon (Drappier 1993 je božské šampaňské), naopak Krug je nejdražší (ale všimněte si sofistikovaného složení všech odrůd, prostě to víno je vypiplaná a naprosto špičková záležitost.)






Rosé champagne:

Non-vintage:

- Drappier Rosé Val Des Demoiselles (100% pinot noir)
- Mailly Grand Cru (90% pinot noir, 10% chardonnay)
- Phillipponat Réserve Rosée (55% pinot noir, 10% pinot meunier, 35% chardonnay)
- Billecart-Salmon (40% pinot noir, 20% pinot meunier, 40% chardonnay)
- Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut (100% pinot noir)

Poznámka: Drappier je zcela jistě nejlepší nákup. Philipponat je sice dražší, ale s obsahem chardonnay získává osobitou vytříbenou chuť a o první místo v kvalitě se může srovnávat s Billecart-Salmon který je v této kategorii nejdražší. Osobně nejčastěji piji Drappier, ale nejraději mám Philipponat.



Vintage:

- Tarlant Rosé Préstige 1997 (20% pinot noir, 80% chardonnay)
- Taittinger Comtes De Champagne Rosé (70% pinot noir, 30% chardonnay)

Poznámka: Ročník 1997 sice nepatří k těm nejlepším, ale jiný vintage Tarlant rosé u nás nekoupíte a cena tohoto vína je více než příznivá. Tarlant je moje oblíbená značka a rosé 1997 se svým vysokým obsahem chardonnay má "hlubokou duši", takže se na něm člověk krásně "ztarlantuje", ale samozřejmě se chystám na degustaci i jiných značek jako je Vilmart, Dom Ruinart nebo Gosset.





Blanc de blancs (100% chardonnay):

Non-vintage:

- Larmandier-Bernier Premier Cru - Terre de Vertus Non Dosé (bez dozážního likéru)
- Drappier Blanc De Blancs
- Ruinart Blanc De Blancs
- Tarlant Brut Zero

Poznámka: Šampionem této skupiny je bezesporu Larmandier-Bernier. Viva Vertus!!!




Vintage:

- Billecart-Salmon 1998
- Bruno Palliard Brut Millésimé 1995
- Taittinger Comtes de Champagne 1998
- Pol Roger Chardonnay Vintage 1998
- Drappier Grand Cru Millésimé 1995

Poznámka: Ještě jsem ho neochutnal, ale i v tak tvrdé konkurenci si myslím, že ten Drappier musí být naprosto excelentní!





Blanc de noirs (typicky směs odrůd pinot noir a pinot meunier):

Non-vintage:

- Cattier
- De Venoge
- Pommery Wintertime
- Egly-Ouriet Grand Cru

Poznámka: každému chutná jiné šampaňské, ale z výše uvedené nabídky bych vybral Cattier nebo dražší Egly-Ouriet.



Vintage:

- Billecart-Salmon Le Clos Saint-Hilaire 1996
- Paul Déthune Grand Cru Millésime 2000
- Bollinger Vieilles Vignes Francais 1988 (špatně se v ČR shání)



Poznámka: Šampaňská typu blanc de noirs jsou poměrně vzácná, protože i když se aromatické odrůdy pinotu hodí k dlouhodobé archivaci, jen málo lidí umí ocenit jejich silné ovocné aroma a hluboké kouřové tóny. Je těžké vyrobit kvalitní blanc de noirs a proto se na ně specializuje jen málo vinařství. Paul Déthune má roční výrobu 30 tisíc lahví a jako jediné vinařství v grand cru oblasti Ambonnay používá dubové sudy. Dobré blanc de noirs je nejlepší jako doplněk k jídlu (angus steak anyone...?)






Nevím jak vy, ale já se musím plně ztotožnit s mottem Lily Bollinger: I only drink champagne when I'm happy, and when I'm sad. Sometimes I drink it when I'm alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle with it if I am not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it - unless I'm thirsty.



UPDATE: Právě procházím procesem degustace nejstaršího šampaňského jaké jsem kdy měl tu možnost ochutnat: Mumm Grand Cordon brut 1985 (50% pinot noir a 50% chardonnay). Je to pozdní vánoční dárek lehce neznámého původu (datum degoržování neuvedeno, ale z číselné řady na lahvi jsem usoudil, že na trh bylo uvedeno v roce 1989), takže jsem byl dopředu upozorněn, že to nemusí být vůbec pitelné (přestože ročník 1985 sám o sobě je klasifikován jako kvalitní). I když lahve otevírat umím, s korkem této jsem pár minut bojoval, vůbec to nešlo otevřít a já už se bál, že neudržím ani lahev ani korek a celé to vystřelí kamsi do vesmíru. Nakonec se dílo povedlo bez ztráty jediné kapičky vína. A výsledek? Rozhodně živé a nezkažené šampaňské, s jemným perlením a kouřovými tóny vyzrálého vintage ve kterém balancuje nazrálý aromatický pinot noir s mladistvou dlouhověkostí chardonnay. Možná to není to nejlepší šampaňské jaké jsem kdy pil nebo pít budu, každopádně plíšek a korek nyní patří mezi nejcennější úlovky v mé sbírce...

Zdroje: vlastní vinotéka, Champagne Bar, Jan Coufal (champagneshop).
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama